Puške na kuglice

Osnovna oprema u straikbolu su imitacije tj. replike puške na kuglice. One služe da svaki igrač u straikbolu,  ima svoju ulogu i drugačiju pušku, koje se razlikuju od igrača do igrača I to: pumparice, snajperske, repetirajuće i automatske puške na kuglice.

Puške na kuglice za repetiranjem

U igri koristimo različite vrste puške na kuglice, koje se razlikuju, od sistema pomoću kojeg se ispaljuju kuglice iz puške, do kapaciteta šaržera. To sve utiče na uloge i pozicije igrača.

Puške na kuglice koje zadužuju takmičari u igri sa mehaničkom silom  zatezanja su:

-pumparice,

-snajperi i

-repetirke.

Puške na kuglice - replike, imaju kapacitet šaržera od oko 20-35 kuglica. Za ispaljivanje kuglica potrebno je da se pri svakom ispaljivanju kuglice, puška nategne. Snaga izbacivanja kuglice za ove replike oružja iznosi od 0,9 J kod pumparica i repetirki, do 2 J kod snajpera. Težina pumparica i repetirki je od 1,5-2,5 kg a dok su snajperi težine  oko 4kg.

Replike automatske puške na baterije AEG sistema

Drugi tip puške na kuglice koriste struju, tj. baterije u replici puške, kao pogon za

ispaljivanje kuglica. One predstavljaju repliku automatske puške. AEG replike automatske puške se ne repetiraju već se dopunjavaju kuglicama, točkićem ,koji se nalazi na dnu okvira tj. šaržera replike automatske puške  U AEG replike puške na

baterije koristimo šaržere u koji staju oko 30-40 kuglica. Tezina AEG replika je od 2-3kg. a snaga pri ispaljivanju kuglice je od 1-1,4 J (džula).

Kuglice u straikbolu i njihov domet

Domet ovih replika pusaka na kuglice je od 20-40 m zavisno od replike puske  losijim ili dobrim vremenskim uslovima. Kuglice koje se ispaljiuju iz ovih pusaka su plasticne precnika 6mm. Na pocetku igre svaki igrac dobija sarzer kuglica a u toku igre dodatne kuglice osvaja uspesnim zadacima. Specijalnio za Spy games scenario igre koriste se paintball kuglice promera 6mm koje mogu ispaljivati samo replike na repetiranje.

Softair puške na kuglice

Sistem rada puške na kuglice

Puške na kuglice su osnovna oprema u strikeball igrama. Puške na kuglice koje se repetiraju rade po mehaničkom sistemu zatezanja opruge. Po tom sistemu rade pumparice i repetirke puške.

Pumparice

Postoji par modela pušaka na kuglice pumparica Mossberg 500, Spas 12,  Multishot

Podjednako su pogodni kako na urbanim tako i u šumskim terenima na daljinama 15 - 25 m. Multišot modeli izbacuju po 3 kuglice na jedno ispaljivanje i odlični su za blisku borbu jer se nemora  nišaniti.

Repetirke

Puške na kuglice koje se pri svakom oaljivanju moraju nategnuti nazivamo repetirkama.

Automatske puske 

Kljucne reci: puska na kuglice 210, puske na kuglice 170, automatske puske 590, automatska puska 720)

Replike automatske puške

Automatske puške AEG rade na principu elektrike tj. motor koji pokreće baterija u pušci pomera klip i oprugu te se tako ispaljuju kuglice iz cevi. Na naše pucačke igre koristimo najpoznatije moderne automatske puške yapravo njihove replike: kalašnjikov, hekler & koh, Colt m4a1, Sig 525 Commando, Famas F1 ...

Kalashnikov, MP5 Hekler & Koch, Colt M4A1, Sig 552 Commando, Famas F1...

Softair kuglice

Softair ili airsoft puške na kuglice koriste kuglice prečnika 6mm i ima ih u raznim težinama 0,12g ,0.18g ,0.20g ,0.23g ,0.25g,0.28g ,0.30g ...

Paintball kuglice

Manje je poznato da springer puške na kuglice mogu da izbacuju specijalne paintball kuglice od 6mm. Specijalne paintball kuglice su promera 6 mm i nisu predvidjene za aeg automatske puške jer se u njima izdrobe prilikom bržeg izbacivanja zbog automata te time zapušavaju cev i dolazi do zastoja.